7 tips voor succesvolle werving en selectie

10/01/2018

Een vacature is meer dan een advertentie voor een functie. Het is dé uitgelezen kans om je bedrijf te presenteren! Naar je personeel en je omgeving. Denk daarom goed na over de vacaturetekst, maar ook over de werving en selectie. Ik geef je graag zeven handige tips.

1. Stel een wervingsplan op
Een wervingsplan is een stappenplan of checklist die je hanteert zodra er een vacature ontstaat. De eerste keer dat je een dergelijk plan opstelt, kost wellicht wat meer tijd en energie. Uiteindelijk levert dit zijn rendement op. Hou het document steeds up to date. Je bedrijf verandert en de arbeidsmarkt ook.

2. Zorg voor heldere communicatie
Wees duidelijk en transparant over het gehele traject. Vanaf het ontstaan van de vacature tot en met de aanname van de nieuwe werknemer. Een goede leidraad om te hanteren is de NVP-code (code opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling). Hierin staat precies waar een kandidaat recht op heeft, zoals een eerlijke kans op aanstelling, recht op informatie en privacy.

3. Wees duidelijk over waar je naar op zoek bent
In de vacaturetekst staat natuurlijk wat noodzakelijk is voor de uitvoering van de functie. Welke kennis en kunde is nodig? Maar ook: welk gedrag en welke normen en waarden passen bij jouw bedrijf? Omschrijf concreet wat jouw missie en kernwaarden zijn. Het doel is immers om de kandidaat te vinden die het beste bij de functie én het bedrijf past.

4. Werf eerst intern, daarna extern
Weet je al een medewerker die geschikt lijkt voor de vacature? Ga dan eerst met hem of haar het gesprek aan. Volg wel het sollicitatieproces. Het moet geen ‘handjeklap’ worden. Zijn er geen geschikte interne kandidaten? Ga dan pas extern werven. Op die manier ben je duidelijk naar je medewerkers en naar de omgeving. Je kunt ervoor kiezen om de wervingsactiviteiten uit te besteden.

5. Stel een sollicitatiecommissie samen
Denk goed na over wie in de sollicitatiecommissie zitten. Is het bijvoorbeeld handig als een medewerker deelneemt? Zorg dat de neuzen dezelfde kant opstaan. Is duidelijk naar welke gedragskenmerken het bedrijf op zoek is? Worden dezelfde definities gebruikt? De vacaturetekst is hierbij de leidraad. Zorg dat er nooit meer dan twee personen in de commissie zitten. Wil je meer mensen bij het proces betrekken? Deel de gesprekken dan op.

6. Denk na over de sollicitatieprocedure
De sollicitatieprocedure moet zo objectief mogelijk gebeuren. Een selectieformulier helpt hierbij. Op die manier worden alle kandidaten op dezelfde wijze beoordeeld. En na afloop van de gesprekken heb je een handig instrument voor de nabespreking en de afwijzing. Tijdens de sollicitatiegesprekken is open communicatie van groot belang. Wees helder over bijvoorbeeld salaris en proeftijd. Zo voorkom je dat de aanstelling alsnog stuk loopt tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek.

7. Rond alles correct af
Hoera! Je hebt de geschikte kandidaat gevonden. De afgevallen kandidaten hebben het recht om voldoende geïnformeerd te worden. Gebruik hiervoor het selectieformulier. Een afwijzing gaat altijd over competenties en gedragingen die gemist worden, niet over persoonlijke omstandigheden. Een schriftelijke afwijzing met de mededeling ‘u kunt bellen voor meer informatie over de reden van afwijzing’ is niet voldoende. Neem even de tijd en ga het gesprek aan. Dat kan telefonisch of op afspraak.

Wil je meer weten over werving en selectie? Hulp nodig bij het opstellen van een wervingsplan? Ik denk graag met je mee!

===
WORKSHOP - Hoe werkt Werving & Selectie?

Hoe kun je een medewerk(st)er vinden die bij jou en jouw onderneming past? Welke eigenschappen zijn belangrijk, welke scholing of interesses wil je perse aanwezig hebben binnen je team?

Ook niet onbelangrijk, wat mag een nieuwe medewerk(st)er van jou verwachten? Zeker gelet op het duurzaam inzetbaar zijn en maken van medewerk(st)ers. Ben jij als ondernemer hierover voldoende op de hoogte?

Tijdens de reeks-workshops “Goed Werkgeverschap” nemen wij je op vrijdag 19 januari mee in de werving & selectie.
Ik nodig je van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

Workshop: “Werving en selectie” ism Roy Argyrakis van OAMKB Sittard
Datum: vrijdag 19 januari 2018
Locatie: Nusterweg 63 – Sittard
Kosten: gratis!

Je kunt alleen maar deelnemen aan deze workshop als je je opgeeft. Aanmelden kan tot 17 januari via diana@dianavanbakel.nl. Heb je nog vragen, bel me dan +31624330026.