Blog

Van de wap door de WAB? Dit kun je concreet doen!

04/11/2019

Als HR manager, leidinggevende of directeur weet je dat er per 1 januari 2020 wettelijk een hoop gaat veranderen op het gebied van personeelsmanagement. De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is een initiatief van Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit is de opvolger van de huidige Wet Werk en Zekerheid (WWZ).  Met de nieuwe wet wil Koolmees de verschillen tussen flexwerk en vast werk verkleinen. Het idee is dat het voor werkgevers aantrekkelijker moet worden om mensen vast in dienst te nemen. Toch blijft flexibel werk ook mogelijk. 

Er is al veel gezegd en geschreven over deze wet. Misschien zie je daarom inmiddels door de bomen het bos niet meer en ben je een beetje van de wap. Want wat kun je concreet doen om je hier goed op voor te bereiden? Yvo Dijk (advocaat arbeidsrecht bij QO Advocaten) en Diana van Bakel (HR directeur bij Diana van Bakel HR coaching en advisering) geven je enkele tips waarmee je direct aan de slag kunt. Die lees je in deze blog.

Erger jij je groen en geel aan je personeel?

23/08/2019

Bron: Pexels

Bron foto: Pexels

‘Ik wens je veel personeel.’ Dit is voor veel werkgevers een bekende uitspraak die zijn oorsprong kent in de Joodse en Arabische samenleving. Het betekent zoiets als ’ik wens jou als werkgever veel zorgen en ellende toe’. Deze uitspraak komt niet helemaal uit de lucht vallen. Medewerkers kunnen nu eenmaal (langdurig) ziek worden of plotseling weggaan. 

Dan heb je als werkgever een behoorlijk probleem waar je misschien vaak wakker van ligt.

Los van alle hoofdbrekens kost het ook een hoop geld. Allemaal gedoe waar je niet op zit te wachten. Gelukkig kan het ook anders! Hoe? Dat lees je in deze blog. 

Goed personeel vinden zonder te heksen, zo doe je dat!

15/04/2019

Glazen bol - werving & selectiebeleid

Bron foto: Pexels

Breek je als werkgever al een tijdje je hoofd over een vacature die je maar niet ingevuld krijgt? Dan ben je niet de enige. Voor werkgevers is de krapte op de arbeidsmarkt een steeds grotere uitdaging. Ruim de helft geeft aan dat vacatures minder snel vervuld worden. Drie van de tien verwacht zelfs dat het dit jaar nog moeilijker wordt dan vorig jaar. En of die uitdaging nog niet groot genoeg is, zegt twee van de tien werkgevers het ook nog moeilijk te vinden om het huidige personeel te behouden.

Soms zou je willen dat je kon heksen! Want uit recent onderzoek blijkt dat er op dit moment in bijna alles branches een tekort is aan goed gekwalificeerd personeel. Gemiddeld is 46% van alle vacatures lastig in te vullen. In de bouw is dit zelfs 58%. Het is dan ook niet zo vreemd dat er bijna dagelijks nieuwsberichten verschijnen over de oplopende tekorten in diverse branches zoals rechtspraak, zorg, onderwijs, techniekenhoreca.

Ook mijn ervaring is dat werkgevers het op dit moment lastig vinden om medewerkers te vinden, boeien en binden. Ze beseffen dat ze iets extra’s moeten doen. Maar als je niet kunt heksen, hoe pak je dat dan aan?

De wondere wereld van het personeelsdossier

25/01/2019

Carriereboom

Bron foto: Pxphere

Ergens in een heuvelachtig landschap staat een bijzondere boom die tot in de hemel lijkt te groeien. Met weelderige takken die in sierlijke bogen over het landschap buigen.

‘s Zomers pauzeren wandelaars hier graag om de boom te bewonderen, eronder te picknicken of uit te rusten. Maar ook in de andere jaargetijden is de boom prachtig. In de herfst tonen de bladeren hun betoverende herfstkleuren. In de winter weerkaatst de zon door de takken op de glinsterende sneeuw.Niet alleen de mensen genieten van de boom. In de lente bouwen vogels hier graag hun nest en brengen ze hun jongen groot. Eekhoorns springen vrolijk van tak naar tak.

Op een dag wordt de rust abrupt verstoord door het geluid van graafmachines. De dieren kiezen vlug het hazenpad. Enkele wandelaars blijven staan om te kijken wat er gebeurt…

Geef je functioneringsgesprek een boost!

23/05/2018

Hoe functioneren jouw medewerkers eigenlijk? Heb jij zicht op de knelpunten die je graag verbeterd zou zien? En komen de kernwaarden van jouw bedrijf terug in het gedrag van je personeel? Dit alles bespreek je in het functioneringsgesprek. Ik vertel je er graag alles over.

Betekent flexibel werken het einde van vrije tijd?

12/04/2018

Wat doe jij tijdens de vakantieperiode? Veel van je medewerkers willen vrij. Gooi je de zaak dicht? En wat als de piekmomenten van jouw bedrijf samenvallen met de vakantiewensen van je medewerkers? Ga je hier flexibel mee om? Waar liggen de grenzen? Lees er alles over in deze blog.

Introductiebeleid, een warm welkom

15/02/2018

Hoe heet jij een nieuwe werknemer welkom? Even de hand schudden in de gang en weer door? Of heb je een goed doordacht stappenplan? Met ruimte voor kennismaking met de organisatie, functie en bedrijfscultuur? Een prettige introductie zorgt voor tevreden nieuwe medewerkers. Met deze blog help ik je graag op weg, zodat je vandaag nog kunt beginnen.

7 tips voor succesvolle werving en selectie

10/01/2018

Een vacature is meer dan een advertentie voor een functie. Het is dé uitgelezen kans om je bedrijf te presenteren! Naar je personeel en je omgeving. Denk daarom goed na over de vacaturetekst, maar ook over de werving en selectie. Ik geef je graag zeven handige tips. 

Mijn goede voornemens voor 2018 zijn…

21/12/2017

2017: wat was je mooi, inspirerend en bijzonder. Nu je ten einde loopt, kijk ik graag vooruit. Naar wat het nieuwe jaar voor ons in petto heeft. Heb jij al goede voornemens? Ik heb enkele tips voor je!

10 tips om successen met je medewerkers te vieren

21/11/2017

Hoe zorg jij ervoor dat je medewerkers gemotiveerd zijn én blijven? Hoe stimuleer je ze om te groeien en samen een succes te maken van je bedrijf? Mijn antwoord heeft een feestelijk tintje: tien tips om succes te vieren!

Elke medewerker een logboek

02/11/2017

Het klinkt als een enorm bult werk. Het bijhouden van een logboek voor elke medewerker. Maar als je het goed aanpakt, biedt het juist structuur, duidelijkheid en objectiviteit. Misschien zie je nu nog niet wat je in de toekomst terug wil lezen. Op langere termijn biedt een logboek echter een efficiënt en effectief hulpmiddel bij de omgang met je medewerkers. Ik vertel je graag waarom.

Met het werknemersprofiel op zoek naar de beste match

03/10/2017

Naast een functieprofiel heeft elke werknemer ook een set van persoonskenmerken. Hoe gaat hij of zij met klanten en collega’s om? Heeft hij of zij oog voor innovatie en ontwikkeling? En past dit bij jouw bedrijf? Door zelf in kaart te brengen welke kenmerken je terug wil zien bij elke werknemer, stel je een werknemersprofiel op. Onmisbaar voor jouw personeelsbeleid.

Opleiden & Ontwikkelen: goed werkgeverschap of noodzakelijk kwaad?

06/09/2017

Investeren in je personeel: hoe pak jij dat aan? Door op te leiden kun je mensen beter en misschien breder inzetbaar maken. Het komt je imago van je bedrijf ten goede en verbetert de positie op de markt. In mijn blog vertel ik je graag over de meerwaarde van het opleiden en ontwikkelen van je medewerkers. 

Zo heerlijk rustig…

31/07/2017

De zomermaanden. Tijd voor vakantie, genieten van het mooie weer en lekker luieren. Maar wat nou als je zelf niet weg gaat? En het vrij rustig is op kantoor. Wat kunnen jouw werknemers en jij in deze periode allemaal doen? Ik geef je graag een paar tips.

Ik ga op vakantie en neem mee…

27/06/2017

De zomer is weer in het land! Een hittegolf, medewerkers met vakantieplannen en zelf wil je natuurlijk ook even een paar dagen weg. Waar moet je allemaal aan denken in deze periode? Ik neem je graag mee op reis langs een paar belangrijke onderwerpen.

Het verzuimdossier: hoe pak je dit aan?

07/06/2017

Een goed opgebouwd personeelsdossier is belangrijk. Hierin hou je alles bij over je medewerker. Wist je dat je bij langdurige ziekte ook een verzuimdossier moet bijhouden? Hoe je dit aanpakt en waar je op moet letten: ik leg het je graag uit.

Een goed verzuimbeleid: daar knap je van op!

26/04/2017

Een medewerker meldt zich ziek. “Een griepje, drie dagen hooguit” klinkt het schor aan de telefoon. Enkele dagen later staat de medewerker weer beter en fit voor je neus. Niets aan de hand. Maar hoe zit het met ziekteverzuim dat langer duurt? Heb jij een helder verzuimbeleid? En welke stappen moet je zetten als werkgever? Ik leg het je graag uit.