Opleiden & Ontwikkelen: goed werkgeverschap of noodzakelijk kwaad?

06/09/2017

Investeren in je personeel: hoe pak jij dat aan? Door op te leiden kun je mensen beter en misschien breder inzetbaar maken. Het komt je imago van je bedrijf ten goede en verbetert de positie op de markt. In mijn blog vertel ik je graag over de meerwaarde van het opleiden en ontwikkelen van je medewerkers.

Stilstaan = achteruitgaan
Onze maatschappij verandert snel. Jij wilt natuurlijk dat je bedrijf daarin mee gaat. Je denkt na over innovatie. Maar ontwikkelen jouw medewerkers wel met je mee? Stilstand is namelijk achteruitgang. Dat geldt voor jouw organisatie, maar zeker ook voor je personeel. Een leven lang werken voor hetzelfde bedrijf is er tegenwoordig niet meer bij. Een leven lang leren des te meer!

De toekomst van de arbeidsmarkt
Laten we eens een blik werpen in de toekomst van de arbeidsmarkt. Er is sprake van ontgroening en vergrijzing. Dat betekent dat er minder aanbod is van jonge werknemers en een toename van oudere werknemers. Door nu in te zetten op de blijvende ontwikkeling van je medewerkers, oud of jong, zorg je er niet alleen voor dat ze up-to-date blijven met hun vakkennis en –vaardigheden. Zo stimuleer je ook veranderingsbereidheid en ontwikkelingsbereidheid. Belangrijk als jij met je bedrijf wil blijven innoveren.

Voordelen
Nog niet overtuigd? Laat ik enkele voordelen van scholing en ontwikkeling op een rijtje zetten: 

  • Functies worden ingewikkelder. Door de juiste opleiding kunnen mensen meegroeien met hun functie. En ze kunnen ook binnen andere functies ingezet worden.
  • Bij een medewerker waarin niet geïnvesteerd wordt middels opleiden en ontwikkelen, ontstaat het risico op disfunctioneren. Hou je medewerkers gemotiveerd en stimuleer ze met cursussen, workshops of interessante symposia.
  • Met een duidelijk scholingsbeleid behoud je als bedrijf je marktaandeel en kun je zelfs je concurrentie een stapje voorblijven. Het komt je imago ten goede als potentiele werknemers weten dat ze binnen jouw bedrijf kunnen groeien en bloeien.

De andere kant
Bij een opleiding richt men zich op kennis en gedragsverandering. Maar er zijn nog meer competenties waar jouw medewerkers in kunnen groeien. Die zitten meer onder de oppervlakte: sociale vaardigheden, waarden en normen, persoonlijke eigenschappen en motieven. Deze zijn niet altijd zichtbaar en dus ook lastiger te veranderen. Toch is het belangrijk om ook deze competenties te ontplooien. Zo zijn medewerkers breder inzetbaar.

====
Workshop Opleidingsbeleid
Overtuigd? Dan is het tijd om leren en opleiden tot een onderdeel te maken van je bedrijf. Door bijvoorbeeld een helder opleidingsbeleid te formuleren, een opleidingsplan op te stellen samen met je medewerkers en na te denken over een studiekostenregeling. Weten hoe? Ik vertel je er graag meer over in mijn gratis workshop Opleiden en Ontwikkelen op 22 september. 

Workshop: “Opleiden en ontwikkelen” 
Datum: vrijdag 22 september 2017 
Locatie: Nusterweg 63 – Sittard 
Kosten: gratis!

Je kunt alleen maar deelnemen aan deze workshop als je je opgeeft. Aanmelden kan tot 19 september via diana@dianavanbakel.nl. Heb je nog vragen, bel me dan +31624330026.