Betekent flexibel werken het einde van vrije tijd?

12/04/2018

Wat doe jij tijdens de vakantieperiode? Veel van je medewerkers willen vrij. Gooi je de zaak dicht? En wat als de piekmomenten van jouw bedrijf samenvallen met de vakantiewensen van je medewerkers? Ga je hier flexibel mee om? Waar liggen de grenzen? Lees er alles over in deze blog.

Vrij(heid)
In de vakantieperiode is het rustiger. Leveranciers zijn misschien gesloten. Klanten en opdrachtgevers nemen ook vrij. Je kunt er dan voor kiezen om je bedrijf te sluiten. Maar het is ook het uitgelezen moment om samen met enkele werknemers achterstallig werk weg te werken. Eindelijk even archiveren, al je aantekeningen verwerken of samen te bezinnen en te reflecteren. Leg een kluslijst aan en verdeel de taken. Zo maak je optimaal gebruik van die ‘slappe’ periode.

Vervangbaar
Tijdens de vakantie kun je er eveneens voor kiezen om te werken met tijdelijke krachten. Op die manier genieten je vaste werknemers van hun vrije tijd, maar draait jouw bedrijf lekker door. Let op dat de vervangers een goede overdracht krijgen en stem onderling duidelijk af. Zo krijgen klanten bijvoorbeeld geen onnodige vragen en verloopt alles vlekkeloos. Je gaat er niet vanuit, maar spreek ook duidelijk af waar de vakantievierder voor te storen is. Misschien die ene belangrijke offerte. En op welke manier je een vraag mag stellen: even via een appje of alleen per mail.

Je regelt het zelf maar
Hou jij je bezig met het vakantierooster? Of laat je dit aan het team zelf over? Werknemers kunnen vaak heel goed onderling de vrije dagen afstemmen en zorgen voor de beste spreiding. Geef vooraf aan wat piekperiodes aan en hoeveel mensen jij op dat moment minimaal in huis wil hebben. Medewerkers nemen zo hun eigen verantwoordelijk. Zorg dat er duidelijk gecommuniceerd wordt. Onderling en met jou. Alleen een kalender in de kantine is niet voldoende.

Neem de tijd
Flexibel werken kan ook op het gebied van werktijden. Ben jij een ochtendmens of maak je juist in de avond meters? Je medewerkers hebben zo ook hun voorkeuren. Kijk wanneer mensen het beste functioneren. Dan zitten ze in hun kracht. Als het werk het toe laat, stem hier dan de werkuren op af. Misschien zorgt dat ene uurtje later beginnen voor een wakkere werknemer die ook nog eens de file vermijdt. En natuurlijk begint de bouw om 07.00, maar moet de secretaresse dan ook al op kantoor zijn?

Naar omstandigheden
Stel je voor: het is 27 graden buiten en op kantoor is geen airco. Het ochtendnieuws heeft het over een aankomende hittegolf. Wat doe je? Bekijk eens de mogelijkheden van flexibele uren. Maak een tropenrooster, waarbij iedereen wat eerder begint in de koele ochtend en eerder naar huis kan om van de zon te genieten. Spreek wel af wat je doet met e-mails en de telefoon. Kunnen mensen vanuit thuis inloggen? Wordt de telefoon doorgeschakeld? Zo blijf je bereikbaar voor je klanten. Sommige afdelingen kunnen niet vanuit thuis werken. Kijk hoe je hen tegemoet komt met bijvoorbeeld een ventilator of gekoelde drankjes.

Flexibele schil
Als je bedrijf groeit, kun je meer vaste medewerkers aannemen. Maar misschien is die groei niet stabiel. Wat doe je dan in de tussentijd? Door in drukke tijden te werken met een uitzendbureau of zzp’ers, ga je flexibel om met je personeelsbestand. Dat geeft lucht en ruimte. Voor je bedrijf en je vaste medewerkers.

Werk vs privé
Flexibel werken kan op veel verschillende manieren. Het gevolg is dat we onze tijd anders verdelen tussen werk en privé. Kijk daarom of jij, maar ook je medewerkers, de tijd goed verdelen. Want ieder mensen heeft een vakantieperiode nodig om afstand te nemen en tot rust te komen. Flexibel werken betekent niet het einde aan vrije tijd, maar we moeten er bewuster mee omgaan.

Heb je geen idee hoe je flexibel werk voor jouw bedrijf zou kunnen inzetten? Wil je er eens over sparren? Neem dan contact met me op.

Diana van Bakel
diana@dianavanbakel.nl