Ik ga op vakantie en neem mee…

27/06/2017

De zomer is weer in het land! Een hittegolf, medewerkers met vakantieplannen en zelf wil je natuurlijk ook even een paar dagen weg. Waar moet je allemaal aan denken in deze periode? Ik neem je graag mee op reis langs een paar belangrijke onderwerpen.

Warm, warmer, heet!
In Nederland kennen we in de zomer soms tropische toestanden. Het kwik danst vrolijk rond de 30 graden. Wist je dat hoge temperaturen de productiviteit van werknemers maar liefst met 30 tot 50% kunnen verminderen? Tijd voor maatregelen!

Zorg voor verkoeling door bijvoorbeeld een ventilator, airconditioning of koele drankjes. Biedt persoonlijke beschermingsmiddelen aan. Of stel een tropenrooster op. Hiermee maak je het mogelijk dat medewerkers vroeger (6.00-7.00) beginnen met werken en eerder (14.00-15.00) stoppen. In het uiterste geval kun je de duur van de werkzaamheden verkorten. Zo is het voor iedereen toch aangenaam om tijdens extreem weer te werken.

Afhankelijk van de werkzaamheden kunnen medewerkers mobiel werken. Dan delen zij zelf hun tijd in en gaan ze lekker met de laptop in de schaduw zitten. Maak wel duidelijke afspraken over bereikbaarheid en resultaten.

Op vakantie!
Natuurlijk gaan veel mensen tijdens de zomer op vakantie. Vaak vanwege de schoolvakantie van de kinderen. Of omdat de partner afhankelijk is van aan werk gebonden vakantieperiodes. Denk bijvoorbeeld aan de bouwvak of het onderwijs.

Om te voorkomen dat iedereen tegelijkertijd weg is in de zomermaanden, bespreek je samen wie wanneer verlof wil. Doe dit op tijd, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en de vakanties al geboekt zijn. Soms is het een hele puzzel en moet er flink wat geschoven en onderhandeld worden. Stem goed af om scheve gezichten te voorkomen.

In sommige branches is de zomerperiode wat rustiger en kan er tijdelijk met minder mensen gewerkt worden. Let op dat medewerkers de automatische reactie van hun e-mail goed instellen. Hierin staat duidelijk wanneer men weer terug aan het werk is en wie de vervanger is, inclusief telefoonnummer en e-mailadres.

“Hallo? Is daar iemand?”
De vakanties zijn gepland, het tropenrooster is goed afgestemd. Hoe staat het met de bereikbaarheid van je bedrijf? Wie neemt de telefoon op? Maak hier duidelijke afspraken over. Als jij op vakantie bent, wie is dan verantwoordelijk voor het telefonisch te woord staan van klanten? En spreek ook af wie de achterwacht is. Dus wie is de vervanger van jouw vervanger? Bekijk of je de werktelefoon kunt doorschakelen naar een mobiel nummer, in geval van nood.

Ik wens iedereen een hele mooie zomer met lekker veel zon!