Introductiebeleid, een warm welkom

15/02/2018

Hoe heet jij een nieuwe werknemer welkom? Even de hand schudden in de gang en weer door? Of heb je een goed doordacht stappenplan? Met ruimte voor kennismaking met de organisatie, functie en bedrijfscultuur? Een prettige introductie zorgt voor tevreden nieuwe medewerkers. Met deze blog help ik je graag op weg, zodat je vandaag nog kunt beginnen.

Waarom is een introductiebeleid belangrijk?
Na een intensieve en vaak kostbare werving- en selectieprocedure heb je eindelijk die geschikte werknemer gevonden. De handtekeningen zijn gezet, we gaan aan de slag! Wist je dat de eerste 100 dagen bepalend zijn of een medewerker een band krijgt met de organisatie? En dat een rommelige eerste werkdag bij een op de 25 mensen de belangrijkste reden is om te vertrekken? Zorg dus voor een warm welkom en pak je introductiebeleid systematisch aan.

Wat zijn daar dan de voordelen van?
Een helder introductiebeleid heeft zowel voordelen voor de organisatie als voor de nieuwe medewerker. Wanneer iemand sneller is ingewerkt, heb je sneller rendement van zijn werkzaamheden. Hij zal minder snel vertrekken en heeft een betere binding met de nieuwe werkplek. Bij een nieuwe baan hoort onzekerheid, maar door een juiste introductie verklein je die zo snel mogelijk. Met als gevolg dat hij weet waar hij aan toe is en zich sneller thuis voelt. De nieuwe baan voelt als een warm bad!

Maar waar moet ik beginnen?
Een introductiebeleid opstellen is niet eenvoudig, maar het is de investering meer dan waard. Er zijn drie elementen waar je rekening mee moet houden: de organisatie, de eigen functie en de bedrijfscultuur met alle collega’s. Ik loop ze alle drie met je door.

De organisatie
De missie en visie van je bedrijf, de cao, reglementen, veiligheidsvoorschriften, huisregels… Er zijn waarschijnlijk veel documenten over jouw bedrijf beschikbaar. Bedelf iemand niet onder te veel informatie. Een nieuwe baan betekent veel nieuwe indrukken. Doseer en stel prioriteiten. Veiligheidsinstructies zijn bijvoorbeeld essentieel. Dus begin hier mee. Andere informatie kan wellicht op een later moment. Op die manier beklijft alles beter en voelt iemand zich sneller op zijn gemak.

De eigen functie
Welke feitelijke werkzaamheden gaat de nieuwe werknemer uitvoeren? Zorg ervoor dat bijvoorbeeld de medewerkers met dezelfde functie op zijn eerste werkdag aanwezig zijn en tijd hebben ingepland voor de introductie. Zij kunnen zo hun nieuwe collega welkom heten en op weg helpen. Plan ook een bezoek aan de andere afdelingen. Krijgt de nieuwe medewerker met klanten te maken? Neem hen dan mee in de introductie. Dit kan bijvoorbeeld met een leuk stukje tekst met foto in de Nieuwsbrief of op de website.

De bedrijfscultuur
Misschien wel het belangrijkste voor een juiste ‘integratie’ van de nieuwe medewerker: de bedrijfscultuur. Hoe gaan we hier met elkaar om? Welke plek hebben mensen met een beperking in onze organisatie? En wat hebben we bijvoorbeeld geregeld rondom andere feestdagen dan de reguliere Nederlandse feestdagen? Bespreek de do’s en don’ts binnen jouw bedrijf. Heb oog voor subculturen en geef aan dat openheid en transparantie erg belangrijk zijn. Ga met elkaar in gesprek en niet over elkaar.

Heb je verder nog praktische tips?
Niets zo vervelend als dat je op je eerste dag niet kunt inloggen, geen pasje hebt voor de printer en ook niet weet bij wie je hiervoor terecht kunt. Zorg dus dat deze praktische zaken vooraf zijn geregeld en dat er een medewerker als aanspreekpersoon fungeert. Stel een programma op voor de introductiemiddag waarin iedereen weet wat van hem wordt verwacht. En creëer tijd voor een warm welkomstwoordje, bijvoorbeeld tijdens de ochtendvergadering of de lunch. Blijf ten slotte je introductiebeleid telkens verbeteren door de nieuwe medewerker om feedback te vragen.

Bonustip: maak een checklist!
Zoals je ziet heeft een introductiebeleid veel verschillende onderdelen. Maak daarom een checklist. Hierdoor weet iedereen precies waar hij aan toe is en wordt er niks vergeten. Vink samen de verschillende onderdelen af en verzamel alle informatie over de introductie in het personeelsdossier van de nieuwe medewerker.

Hulp nodig? Volg dan mijn nieuwe workshop “Introductiebeleid, een warm welkom” op 2 maart aanstaande. Na afloop krijg je van mij een handige checklist voor jouw introductiebeleid!

Workshop “Introductiebeleid, een warm welkom”
Datum: 16 maart 2018
Tijd: 10:00-12:00 uur
Locatie: Nusterweg 63 in Sittard
Kosten: geen kosten aan verbonden
Meld je wel even aan voor 14 maart via diana@dianavanbakel.nl.
Heb je nog vragen? Bel me dan op +31624330026