Zo heerlijk rustig…

31/07/2017

De zomermaanden. Tijd voor vakantie, genieten van het mooie weer en lekker luieren. Maar wat nou als je zelf niet weg gaat? En het vrij rustig is op kantoor. Wat kunnen jouw werknemers en jij in deze periode allemaal doen? Ik geef je graag een paar tips.

Zomerplanning

Zorg ervoor dat je een goede vakantieplanning hebt. Wanneer is voor jouw bedrijf een rustige periode? Hou hier rekening mee bij het plannen van de vrije dagen. Let wel goed op de (telefonische) bereikbaarheid. Dat het rustig is, betekent niet dat er geen klanten bellen. Maak hier samen duidelijke afspraken over. Denk ook aan een automatisch e-mailbericht waarin je bijvoorbeeld aangeeft dat vanwege de vakantieperiode de reactie wat langer op zich kan laten wachten. Geef duidelijk aan wanneer mensen een antwoord mogen verwachten. Zo weten klanten waar ze aan toe zijn.

Werkomstandigheden
Werken tijdens de zomerperiode: dan kan het weleens warm worden. Zorg voor een prettige werksituatie. Ik schreef er al eerder een blog over: ik ga op vakantie en neem mee. Zorg voor verkoeling, airco, ventilatie of zonwering. Haal tussendoor even een bak aardbeien, verkoelende drankjes of ijsjes. Zo zorg je voor verkoeling en leg je meteen de vakantie-doorwerkers lekker in de watten. Samen tijdens de pauze even buiten in de schaduw zitten, genieten van wat vers fruit, komt de werksfeer zeker ten goede.

Ik verveel me…
Ok, het is rustig. Maar dat betekent niet dat er niks te doen is. Er zijn altijd wel werkzaamheden die door het jaar blijven liggen. Maak daarom een lijst met zomerklusjes. Eindelijk hebben jullie tijd om te archiveren, op te ruimen en achterstallig werk in te halen. Misschien heb je een kast met oude dossiers van medewerkers die er niet meer zijn. Of heb je zelf een aantekenboekje waar je eigenlijk achteraf nooit in kijkt. De zomermaanden zijn ook een perfecte tijd om te reflecteren, te bezinnen, te leren en vooruit te kijken. Verdeel de zomerkluslijst onderling en maak heldere afspraken. Zo hoeft niemand zich te vervelen.

We zijn weer begonnen!

Nog voordat iedereen op vakantie gaat en de blijvers aan hun kluslijst beginnen, luid je de zomer natuurlijk gezamenlijk in. Dat kan met een barbecue of een etentje, maar denk ook eens aan een picknick of een boottocht. Een uitgelezen moment om samen terugkijken op de afgelopen periode, iedereen te bedanken en een fijne zomer te wensen. Zo creëer je een positieve sfeer. Lastig om iedereen voor de zomer bijeen te krijgen? Eind augustus beginnen de scholen in Limburg weer. Meestal de periode dat iedereen terugkomt. Wellicht een ideaal moment om samen te komen, de vakanties te bespreken en vooruit te blikken. Kunnen de zongebruinde collega’s meteen bijgepraat worden over de zomerklussenlijst die af is!